Het sprookje van Desi en Leendert

De cijfers van de Centrale Bank over 2015

2 november 2020, leestijd 2 minuten

Desi en Leendert zijn ondeugende jongens met een dure levensstijl. Zij laten hun familie en vrienden daar graag in delen. Toen zij dat luxe leven niet langer konden betalen zijn zij gaan lenen. Maar niet iedereen was bevriend met Desi en Leendert en wilde hen nog geld lenen. In 2015 stapten zij naar de Centrale Bank van Suriname. Leendert was vroeger de baas van de Centrale Bank. Hij dwong de Centrale Bank om tegen lage rente geld aan Desi en Leendert te lenen, terwijl dat helemaal niet mag. De Centrale Bank moest van hem ook vreemd geld kopen van andere banken en wisselen tegen SRD. Dan kon Leendert die SRD ook weer lenen van de banken. Omdat de Centrale Bank bij het vreemde geld verkeerde prijzen gebruikte, maakte de Centrale Bank veel verlies.

Toen de Centrale Bank de cijfers over 2015 bekend wilde maken werd Leendert boos, want dan zou iedereen kunnen zien hoe stout hij was. De Centrale Bank mocht daarom de cijfers van hem niet bekend maken. Begin 2020 was Leendert bang dat zijn gerommel ontdekt zou worden. Daarom sprak hij af met de nieuwe baas van de Centrale Bank dat hij over de oude jaren meer rente zou betalen. Een paar maanden later werden Desi en Leendert door iedereen weggestuurd en hadden zij bijna geen vrienden meer. Iedereen was benieuwd naar de cijfers van de Centrale Bank. De baas van de Centrale Bank beloofde deze snel bekend te maken. 

Iedereen schrok zich kapot. De Centrale Bank maakte in 2015 bijna SRD 300 miljoen verlies. Van 2016 tot en met 2019 maakte de Centrale Bank SRD 1 miljard verlies. Dat is bij elkaar SRD 1,3 miljard verlies in 5 jaar. De Centrale Bank is dus eigenlijk failliet. Maar in het boekje over de cijfers gebeurt iets raars. De Centrale Bank doet net of het verlies niet zo groot was, want in 2020 had de baas met Leendert afgesproken om over de oude jaren meer rente van Leendert te krijgen. Je mag een nieuwe afspraak natuurlijk niet in oude cijfers verwerken, maar de Centrale Bank doet het gewoon. In het boekje staat nu dat het verlies over 2015 niet SRD 300 miljoen is maar SRD 250 miljoen, en over de jaren erna niet SRD 1 miljard maar SRD 400 miljoen, dus in totaal niet SRD 1,3 miljard maar SRD 650 miljoen. Hocus pocus, het verlies is gehalveerd!

Het is wel erg dat de Centrale Bank eigenlijk failliet is. Het verlies over 2015 tot en met 2019 is veel groter dan de reserves, de spaarpot van de Centrale Bank. Maar, wat zien we in het boekje? De Centrale Bank doet net of zij alle verliezen van Leendert terugkrijgt en neemt deze als vordering op. Kan Leendert dat wel betalen? Desi en Leendert hebben al zo veel van de Centrale Bank geleend. Eind 2015 maar liefst SRD 3,5 miljard!

Het boekje over de cijfers wordt door een accountant gecontroleerd. Die kan er geen touw aan vastknopen en schrijft dat hij veel cijfers niet kan controleren. De accountant is bang dat de Centrale Bank niet alles terugkrijgt van Leendert, want Leendert heeft geen geld. Hij ziet ook dat de Centrale Bank moest betalen voor mensen die voor Leendert werkten. De accountant is bang dat de Centrale Bank misschien echt failliet gaat en straks niet meer bestaat.

Veel mensen zijn boos op Desi en Leendert. Desi moet binnenkort voor de rechter verschijnen voor heel slechte dingen die hij lang geleden heeft gedaan. En Leendert? Toen mensen zeiden dat hij niet zoveel had mogen lenen werd hij boos en holde weg. Niemand weet waar Leendert nu is. Misschien wel in het grote donkere bos.

Gepubliceerd in Dagblad Suriname