Suriname op de Vakantiebeurs in Utrecht

Hoe overtuig je de toerist?

13 januari 2023, leestijd 4 minuten

Veel Surinamers werken hard aan de verbetering van welvaart en welzijn in Suriname. De omstandigheden zijn uitdagend maar het land heeft goede mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. De overheid en bedrijven in de sector proberen het toerisme naar Suriname te bevorderen. De potentiële opbrengsten zijn veelbelovend. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, de Suriname Hospitality and Tourism Association en een aantal toerismebedrijven vertegenwoordigen Suriname op de Vakantiebeurs in Utrecht, Nederland.

Het toerisme komt na de coronapandemie weer op gang. Suriname heeft de toegang tot het land vereenvoudigd. Bezoekers uit de meeste landen hebben geen visum meer nodig en kunnen volstaan met het betalen van een entry fee van 25 euro of Amerikaanse dollar. De overheid en de sector organiseren trainingen in Paramaribo en de districten en nemen deel aan vakantiebeurzen, zoals in Utrecht. Er worden promotiecampagnes georganiseerd en andere beurzen in België, Duitsland en de Verenigde Staten zullen worden bezocht.

Om initiatieven voor groei en ontwikkeling succesvol te laten zijn is een brede, evenwichtige aanpak nodig. De regering kan vragen om vertrouwen in de Surinaamse dollar, maar voor koersstabiliteit is eerst een stevig financieel-economisch fundament nodig. De regering kan willen dat buitenlandse investeerders geld in Suriname steken, maar daarvoor moet eerst het investeringsklimaat aantrekkelijk zijn. Wanneer mensen met vriendelijke woorden, mooie presentaties en luxe brochures worden opgeroepen om hun vakantie in Suriname te besteden, mag dat niet op een teleurstelling uitlopen. Kan Suriname de gecreëerde verwachtingen wel waarmaken? Heeft Suriname voldoende te bieden aan een toerist die kan kiezen uit een vrijwel onbeperkt aanbod van prachtige bestemmingen tegen redelijke prijzen? Ik kan proberen deze vragen zelf te beantwoorden, maar doe dat niet en keek naar reacties op dit nieuws op sociale media. Een bloemlezing volgt hierna.

De meeste mensen maken zich zorgen over de toegenomen criminaliteit. Bewapende rovers hebben het dikwijls voorzien op waardevolle bezittingen van toeristen, zoals geld, creditcards, sieraden, smartphones en camera’s. Straatrovers zien toeristen als een wandelende vakantiebeurs. Verblijf in vakantiehuizen en vakantieappartementen wordt afgeraden vanwege het risico van gewelddadige overvallen. Het is beter om te overnachten in de betere hotels met permanente bewaking. Het is riskant om alleen of met een klein gezelschap in het donker buiten de drukke toeristische gebieden door Paramaribo te wandelen. De politie is onvoldoende zichtbaar en ontbreekt het aan materieel en budget om voldoende te surveilleren. 

De Nederlandse overheid geeft het risico van reizen naar Suriname de kleurcode geel, en adviseert de volgende voorzorgsmaatregelen: Ga na zonsondergang niet alleen de straat op, ook niet om te reizen. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Vermijd afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken. Vermijd sloppenwijken. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt. Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Het enthousiasme over de recente toename van bezoeken aan Suriname wordt getemperd door mensen die vaststellen dat dit vooral Nederlandse Surinamers betreft. Deze komen op familiebezoek en voor vakantie, en bezoeken hoofdzakelijk de horecagelegenheden in het centrum van Paramaribo. Zij kennen de beperkingen van Suriname en nemen deze voor lief. De vliegreis naar Suriname is relatief duur door het gebrek aan concurrentie op deze trans-Atlantische route. Velen ergeren zich aan de trage afhandeling van passagiers op luchthaven Zanderij bij aankomst en vertrek. Voor echte toeristen is er weinig te beleven in Suriname. Afgezien van het ecotoerisme en de (vervallen) historische binnenstad van Paramaribo, zijn er weinig toeristische trekpleisters. De horecavoorzieningen zijn beperkt en niet altijd van goed niveau. De klantvriendelijkheid van personeel laat te wensen over. Goede winkelcentra heeft Suriname niet. De infrastructuur van Suriname is slecht, waardoor autorijden een gevaarlijke beproeving is en reizen naar de districten zeer tijdrovend. De prijzen voor toeristen liggen in Suriname hoger dan in veel andere exotische bestemmingen, zoals in Zuidoost-Azië, waar de voorzieningen en service veel beter zijn.  

Suriname ligt er volgens sommigen bij als een broko pranasi (een vervallen plantage). Het onderhoud laat te wensen over. Grote delen van Paramaribo en sommige gebieden aan de kust en in de districten staan langdurig onder water bij hevige regenval. De wegen en straten, dikwijls nog onverhard, zijn slecht en zitten vol gaten. De binnenstad van Paramaribo is een rommeltje. Veel oude houten panden staan er verwaarloosd bij of zijn zelfs een ruïne. De stoepen worden stuk gereden door geparkeerde auto’s. De algemene voorzieningen in Suriname laten te wensen over. Door gebrek aan financiering is het land nauwelijks in staan om de eigen inwoners alle benodigde medische zorg te leveren. Een toerist mag er niet zonder meer vanuit gaan dat alle kwalen ter plaatse verholpen kunnen worden. Een goede ziektekostenverzekering met buitenlanddekking is noodzakelijk. Wanneer hulp van instanties nodig is, wordt men geconfronteerd met een stuitende bureaucratie.

Het is van belang dat de Surinaamse overheid en de toerismesector zich van deze problemen bewust zijn. Hoe overtuig je de toerist? Niet met vriendelijke woorden, mooie presentaties en luxe brochures alleen. Wanneer Suriname op alle vlakken en in de volle breedte een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven en toeristen is, dan komen deze vanzelf wel. Natuurlijk helpt het om het land te promoten, maar dat moet niet gebeuren zonder dat de overige randvoorwaarden zijn vervuld. Anders loopt een bezoek van een toerist aan Suriname mogelijk op een grote teleurstelling uit. De toerist die dit overkomt, zal nooit meer naar Suriname afreizen en deelt zijn slechte ervaringen met familie, vrienden en bekenden. Dat heeft meer impact dan welke vakantiebeurs dan ook.